Uczelnie.info.pl - uczelnie i szkoły  wyższe
Biała Podlaska
Białystok
Bielsko-Biała
Bochnia
Brzeg
Brzesko
Bydgoszcz
Bytom
Chełm
Chojnice
Chorzów
Chrzanów
Ciechanów
Cieszyn
Częstochowa
Dąbrowa Górnicza
Dęblin
Elbląg
Ełk
Gdańsk
Gdańsk-Oliwa
Gdynia
Giżycko
Gliwice
Głogów
Gniezno
Gorzów Wielkopolski
Grudziądz
Jarocin
Jarosław
Jasło
Jelenia Góra
Józefów
Kalisz
Katowice
Kielce
Konin
Kostrzyn nad Odrą
Koszalin
Kraków
Krosno
Kutno
Kwidzyn
Legnica
Leszno
Lubin
Lublin
Łomża
Łowicz
Łódź
Łuków
Mińsk Mazowiecki
Mysłowice
Nowa Ruda
Nowy Sącz
Nowy Targ
Nysa
Olkusz
Olsztyn
Opole
Ostrołęka
Ostrowiec Świętokrzyski
Oświęcim
Otwock
Pabianice
Piła
Pińczów
Piotrków Trybunalski
Płock
Podkowa Leśna
Polkowice
Poznań
Pruszków
Przemyśl
Puławy
Pułtusk
Racibórz
Radom
Raszyn, Falenty
Ruda Śląska-Orzegów
Ryki
Rzeszów
Sandomierz
Sanok
Siedlce
Siemiatycze
Sieradz
Skierniewice
Słubice
Słupsk
Sochaczew
Sopot
Sosnowiec
Stalowa Wola
Stargard Szczeciński
Starogard Gdański
Sucha Beskidzka
Sulechów
Suwałki
Szczecin
Szczytno
Środa Wielkopolska
Świdnica
Świecie
Tarnobrzeg
Tarnowskie Góry
Tarnów
Toruń
Tuchola
Tychy
Ustroń
Wałbrzych
Wałcz
Warszawa
Wejherowo
Włocławek
Wołomin
Wrocław
Zabrze
Zamość
Zawiercie
Zielona Góra
Żary
Żyrardów
Żywiec

  Kierunki studiów i specjalności - ponad 1000

bioinżynieria produkcji żywności



7.25/10
opis

Jest to makrokierunek poruszający zagadnienia z dziedziny technologii produkcji, przetwarzania, utrwalania, przechowywania surowców i produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, a także nauk technicznych, ekonomicznych oraz podstaw prawnych w zakresie działalności gospodarczej i ochrony środowiska.

 

Zanim zdecydujesz się na ten kierunek studiów musisz wiedzieć, że:

  • Praca laboranta wymaga zdolności do koncentracji i dokładności, które mają wpływ na poprawność przeprowadzanych analiz. Jest to na pewno stanowisko dla ludzi cierpliwych i wytrwałych.
  • Przeciwwskazaniem do zatrudnienia, wynikającym z konieczności kontaktu z żywnością, jest nosicielstwo chorób zakaźnych (gruźlica płuc, salmonelloza) oraz choroby weneryczne, układu oddechowego (rozedma płuc, pylica, astma), skóry rąk i uczulenia na substancje znajdujące się w miejscu pracy.
organizacja

Studia realizowane są jako studia stacjonarne I stopnia. Trwają 3,5 roku (7 semestrów) i kończą się egzaminem dyplomowym inżynierskim (absolwenci uzyskują tytuł zawodowy inżyniera). Umożliwiają one dalsze kształcenie na studiach II stopnia na kierunku zootechnika oraz technologia żywności i żywienie człowieka, które trwają 1,5 roku (3 semestry) i kończą się egzaminem dyplomowym magisterskim (absolwenci uzyskują tytuł zawodowy magistra).

Przykładowy plan studiów znajdziesz tutaj.

specjalności

Oto przykładowe specjalności jakie mogą wybrać studenci na tym kierunku:

  • Gospodarka żywnościowa - kształcenie na tej  specjalności obejmuje problematykę badań rynkowych, ekonomiki konsumpcji, zarządzania gospodarstwami, doradztwa, marketingu żywności oraz rachunkowości i finansowania gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw agrobiznensu. Na zajęciach jest poruszany także temat problemów rolnictwa, życia na wsi, rozwojów terenów wiejskich. Absolwenci specjalności gospodarka żywnościowa są w pełni przygotowani do pracy we wszystkich instytucjach, organizacjach gospodarczych i przedsiębiorstwach związanych z gospodarką żywnościową, jak w również w administracji lokalnej i centralnej.
  • Przetwórstwo żywności - specjalność przetwórstwo żywności przygotowuje do projektowania i sprawowania nadzoru nad procesami i aparaturą w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. Absolwent specjalności jest zorientowany na kreowanie nowej jakości zakładów przetwórczych i dostosowanie do standardów w Unii Europejskiej. Posiada wiedzę o podstawowych operacjach i aparaturze procesowej oraz znajomość zasad przetwarzania i produkcji żywności
  • Kształtowanie jakości
  • Bezpieczeństwo produkcji żywności
profil absolwenta

Kończąc ten kierunek studiów absolwent posiada wiedzę z zakresu technologii produkcji, przetwarzania, utrwalania, przechowywania surowców i produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, kontroli ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, a także nauk technicznych i ekonomicznych. Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń. Zna zasady funkcjonowania rynku produktów spożywczych. Ponadto wykazuje znajomość zagadnień z organizacji i ekonomiki produkcji, marketingu, doradztwa zawodowego, podstaw prawa w zakresie działalności gospodarczej oraz ochrony środowiska.

Absolwenci bioinżynierii (w zależności od specja­lizacji) są zatrudniani m.in. w:

  • w przemyśle rolno-spożywczym,
  • gospodarstwach rolnych,
  • zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją, przetwórstwem, obrotem surowców i produktów żywnościowych,
  • laboratoriach analitycznych, badawczych, kontroli jakości i certyfikacji,
  • jednostkach doradczych i projektowych,
  • ośrodkach badawczo-rozwojowych,
  • a także w administracji rządowej i samorządowej.


Poznaj inne KIERUNKI STUDIÓW i specjalności! ►

Wasze komentarze
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  3
~welcia  2013-09-21 21:58:29
mam pytanie jak jest iść na to czy zrezygnować proszę o radę
 
 
~śrucik  2013-09-18 21:18:40
witam jestem już dzięki Bogu po biochemii :) matematyka tylko na pierwszym semestrze nic trudnego jak sie zdało w miare podstawową mature to z zaliczeniem nie ma problemu, statystyka tez nie straszna. teraz czeka mnie drugi rok zobaczymy co to bedzie, podobno już z biochemia żywności już nie jest tak źle. Czy ktoś mógłby sie wypowiedzieć na temat przedmiotów na drugim roku?
 
 
~Mariola  2012-10-21 11:52:03
A jak jest z matematyką na tych studiach ?
Dużo jej jest ?
Wymaga dużo czasu i poświęcenia dla przeciętnej osoby ?
Bardzo bym chciała isć na ten kierunek , z chemią , biologią i geografią nie mam najmniejszych problemów .
Bardzo bym prosiła o odpowiedź

Pozdrawiam
 
 
~mgg  2012-09-08 20:16:37
to jest podobny kierunek ,tez bedziesz miala inzyniera;) no zalezy kto co woli,ale mniej jest bioinzynierow wiec wieksze sznase na prace,ja jestem zadowolona!polecam
 
 
~karolka  2012-09-08 14:10:58
czym będzie różnił się kierunek: bioinżynieria produkcji żywności a technologia żywności i żywienie człowieka? chcę się wybrać na któryś z tych na UWM, ale nie do końca jeszcze wiem na który..
 
 
~mqq  2012-07-04 13:37:13
swietny kierunek,przyszlosciowyy,jestem zadowolona
 
 
~  2012-06-25 21:34:27
Pomocy!!! nie umiem chemii ale dobra jestem z biologi i geografi. na co mam iść?
 
 
~bartlosz  2012-05-14 17:18:59
Witam chciałbym sie dowiedzieć gdzie w ogóle po takim kierunku można pracować???
 
 
~maturzystka93  2012-03-24 07:49:57
Na jaki kierunek doradzacie mi pójść? Co o nich myślicie? Po którym znajdę dobrą pracę, i na których studiach można przetrwać pięć lat? Waham się między:
- geografia
- ekonomia
- bioinżynieria produkcji żywności
- geodezja i kartografia
- technika rolnicza i leśna
- bioinżynieria środowiska
- ochrona środowiska
- matematyka
- budownictwo
- administracja
PS. wiem dużo tego ale bardzo proszę o pomoc. Napiszcie chociaż, które na pewno odrzucić.
 
 
~marta  2012-03-22 13:06:47
powiedzcie mi proszę , czy te studia znajdują się również w Trójmieście ? Prosiłabym o odpowiedź na gg 4077965
 
 
~bioinzynieria  2012-01-30 12:56:27
jeden semestr powoli za mną , został jeszcze egzamin z botaniki. Co do biochemi to tez sie jej obawiam,ale jak mysle ze z biofizyka sobie poradzilam to moze nie bedzie tak zle z biochem;/ pozdrawiam bioinzynierow;)
 
 
~MałaMi  2011-11-20 19:01:12
Hej, studiuję na tym kierunku.Jestem na trzeci rok.Potwierdzam że biochemia to masakra ale na drugim roku czeka was Ogólna Technologia Żywności(w skrócie-OTŻ)to dopiero kosa, u nas 24 osoby miały z biochemii warunek a sporo zrezygnowało bo nie mogli dać sobie rady z nią.2 osoby z warunku nie zaliczyły i mają teraz repetę.Warunek kosztuje dokładnie 1080 zł a o umorzeniu choćby połowy kwoty nie ma co liczyć.na końcu drugiego roku wybiera się specjalizację.A na trzecim na Gospodarce Żywnościowej mamy dużo o chowie i hodowli poszczególnych zwierząt,molekularne podstawy alergii,projektowanie nowych technologii i wyrobów,mamy nawet coś takiego jak dziczyzna :),jest więcej zajęć praktycznych ze zwierzętami, mniej wkuwania na blachę choć nie jest mniej nauki.Sporo zajęć ale jak ktoś lubi tematykę zwierzęcą i coś ala dietetyka to kierunek dla niego.
Jeśli chodzi o notatki np.z biochemii ,OTŻ, to piszcie może dam rade wysłać :) może bo dużo tego i nie wiem czy poczta to zmieści.mój adres to a.p18@wp.pl
Pozdrawiam :)
 
 
~Dąbra  2011-08-16 17:34:45
Też słyszałam o tej Biochemii, że najgorsza ze wszystkich przedmiotów, bo reszta spoko i do przejścia. No to do Października ludzie ! :)
 
 
~w.ww  2011-08-11 10:06:59
napiszcie mi kto sie w tym orientuje,jakie bede miala przedmiowy juz w pazdzierniku;/ jejciuu;/ wezcie nie straszcie,bo kazdy pisze najgoprsze rzeczy,ale my damy rade ;);)
 
 
~w.ww  2011-08-11 10:01:19
ide na ten kierunek w tym roku,ciekawe jak to bedzie..
 
 
~Graboś  2011-07-12 11:14:54
Dostać się jest bardzo łatwo, ale jeśli chodzi o utrzymanie się na studiach trzeba chociaż trochę popracować. Fizyka i chemia nie stwarzają problemów. W przypadku chemii jeśli zna ktoś chociaż podstawy to sobie poradzi. Jedynym przedmiotem, z którego trzeba się naprawdę uczyć na pierwszym roku to biochemia, tutaj nie działa zasada "Miej wyj***ne a będzie Ci dane" jak ma to miejsce w przypadku pozostałych przedmiotów. Ogólnie rzecz ujmując jest całkiem ciekawie ;]
 
 
~fillmein  2011-07-07 15:37:08
Jestem po pierwszym roku, jeżeli macie jakieś pytania piszcie. Może uda mi się pomóc :D fillmein@wp.pl
 
 
~ja  2011-07-02 18:26:44
mam podobne wyniki do Ciebie Dąbra ;) Bo 66 biola angol 70 i 67 matma liczę, że mi się uda chociaż jestem przerażona tym co ludzie tu piszą. Może się uda
 
 
~Dąbra  2011-05-25 01:03:47
A czy orientuje się ktoś może czy wydział Nauk o Żywności w Olsztynie jest naprawdę jednym z najtrudniejszych w Polsce tak jak go przedstawiają ?? bo tam jest żywienie człowieka, co by mnie również interesowało :)
 
 
~Dąbra  2011-05-25 01:01:14
52% z podstawy Biologii, Matma-64%, Angol-70%
 
 
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  3

Dodaj:

ksywka
treść


studia