Uczelnie.info.pl - uczelnie i szkoły  wyższe
Biała Podlaska
Białystok
Bielsko-Biała
Bochnia
Brzeg
Brzesko
Bydgoszcz
Bytom
Chełm
Chojnice
Chorzów
Chrzanów
Ciechanów
Cieszyn
Częstochowa
Dąbrowa Górnicza
Dęblin
Elbląg
Ełk
Gdańsk
Gdańsk-Oliwa
Gdynia
Giżycko
Gliwice
Głogów
Gniezno
Gorzów Wielkopolski
Grudziądz
Jarocin
Jarosław
Jasło
Jelenia Góra
Józefów
Kalisz
Katowice
Kielce
Konin
Kostrzyn nad Odrą
Koszalin
Kraków
Krosno
Kutno
Kwidzyn
Legnica
Leszno
Lubin
Lublin
Łomża
Łowicz
Łódź
Łuków
Mińsk Mazowiecki
Mysłowice
Nowa Ruda
Nowy Sącz
Nowy Targ
Nysa
Olkusz
Olsztyn
Opole
Ostrołęka
Ostrowiec Świętokrzyski
Oświęcim
Otwock
Pabianice
Piła
Pińczów
Piotrków Trybunalski
Płock
Podkowa Leśna
Polkowice
Poznań
Pruszków
Przemyśl
Puławy
Pułtusk
Racibórz
Radom
Raszyn, Falenty
Ruda Śląska-Orzegów
Ryki
Rzeszów
Sandomierz
Sanok
Siedlce
Siemiatycze
Sieradz
Skierniewice
Słubice
Słupsk
Sochaczew
Sopot
Sosnowiec
Stalowa Wola
Stargard Szczeciński
Starogard Gdański
Sucha Beskidzka
Sulechów
Suwałki
Szczecin
Szczytno
Środa Wielkopolska
Świdnica
Świecie
Tarnobrzeg
Tarnowskie Góry
Tarnów
Toruń
Tuchola
Tychy
Ustroń
Wałbrzych
Wałcz
Warszawa
Wejherowo
Włocławek
Wołomin
Wrocław
Zabrze
Zamość
Zawiercie
Zielona Góra
Żary
Żyrardów
Żywiec

  Kierunki studiów i specjalności - ponad 1000

technologia żywności i żywienie człowieka



6.24/10
opis

Technologia żywności i żywienie człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, łączącą wiedzę z zakresu chemii, biologii, techniki czy fizyki.

 

 

Zanim zdecydujesz się na ten kierunek studiów, musisz wiedzieć, że:

  1. Przyszły specjalista z tej dziedziny powinien posiadać zdolności organizacyjne, umiejętności porozumiewania się z ludźmi oraz umiejętność podejmowania trafnych i szybkich decyzji.
  2. Kierunek dla osób o zainteresowaniach przedmiotami z bloku nauk ścisłych.
organizacja

Technologię żywności i żywienie człowieka można studiować na uczelniach publicznych i niepublicznych, w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym (zaocznym), w systemie studiów I (licencjat, inżynier), II (magisterium) i III (doktorat) stopnia.

Przedmioty nauczania realizowane na technologii żywności i żywienia człowieka:

  • matematyka,
  • chemia ogólna,
  • fizyka z elementami biofizyki
  • informatyka
  • ekonomia
  • chemia żywności
  • statystyka matematyczna
  • ekologia i ochrona środowiska
  • maszynoznawstwo
  • biochemia
  • mikrobiologia żywności
  • metody analizy żywności
  • gospodarka wodna i energetyczna

Przedmioty nauczania realizowane na technologii żywności i żywienia człowieka (specjalność technologia żywności):

  • analiza i ocena jakości żywności
  • biotechnologia żywności
  • chłodnictwo żywności
  • przetwórstwo mięsa
  • przetwórstwo mleka

Przykładowy plan studiów znajdziesz tutaj.

specjalności

Przykładowe specjalności realizowane na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:

  • technologia żywności,
  • żywienie człowieka,
  • biotechnologia żywności,
  • zarządzanie jakością żywności,
  • dietetyka,
  • inżynieria żywności,
  • żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności,
  • analiza i ocena żywności,
  • chemia żywności,
  • analityka żywności i środowiska wodnego,
  • bioinżynieria żywności i środowiska wodnego,
  • technologia i żywienie,
  • technologia żywności pochodzenia wodnego,
  • żywienie człowieka i dietetyka.
profil absolwenta

Absolwenci technologii żywności i żywienia człowieka mogą znaleźć zatrudnienie w przedsiębiorstwach,zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowiek, a dokładniej w:

  • różnych działach przemysłu spożywczego (mięsny, rybny, drobiarski, mleczarski, owocowo-warzywny, piekarniczy, cukrowniczy, cukierniczy, piwowarski, gastronomiczny)
  • chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
  • placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
  • jednostkach administracji rządowej i samorządowej
  • Urzędzie Celnym
  • hotelach na stanowiskach menadżerskich
  • zakładach żywienia zbiorowego, także na terenie szpitali, sanatoriów, ośrodków turystyczno – wypoczynkowych i innych
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
  • w dystrybucji i handlu żywnością
  • kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym
możliwości rozwoju

Absolwenci technologii żywności i żywienia człowieka mogą podjąć przykładowo następujące studia podyplomowe

  • dietetyka, gastronomia i żywienie
  • poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
Uczelnie, na których możesz studiować ten kierunek
ciekawostki

Jeżeli jesteś zainteresowany kierunkiem, warto zobaczyć:


Poznaj inne KIERUNKI STUDIÓW i specjalności! ►

Wasze komentarze
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  24
~sylwek  2014-07-22 09:50:17
@Natki: czytaj ze zrozumieniem, na studia II stopnia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka wymagany jest INŻ. osoby z lic. mogą startować na dietetykę.
 
 
~Natka  2014-07-14 19:23:58
Do monia. Wyniki postępowania rekrutacyjnego są jawne.
Na studia drugiego stopnia mogą być przyjęci kandydaci z tytułem zawodowym magistra, licencjata, inżyniera lub równorzędnym. Czyli licencjat tez wchodzi w gre więc o co to chodzi ?? NA stonie UP jest ta informacja wiec jak to mam rozumiec i co z tym testem czy ktos miał go może ?


 
 
~rafal  2014-07-11 09:20:20
Ja ttez na.ur
 
 
~monia  2014-07-09 19:10:11
do Natka. Nie możesz iść na mgr na Up w poznaniu z Technologii żywności, skoro masz tytuł LICENCJATA.. na portalu rekrutacyjnym wyraźnie jest napisane ze na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka mogą ubiegać się tylko studenci posiadający tytuł inżyniera... także niestety.
 
 
~Natka  2014-07-09 16:13:35
Witam czy ktos moze mi wytłumaczyc jak to jest z tym etapem rekrutacji na UP w poznaniu kierunke technologia zywnosci i zywienie człowieka na dtugi stopien czy magisterki o co chodzi z tym egzaminem kwalifikacyjnym czy ja bede miala ten egzamin czy niekoniecznie mam licencjat z chemii prosze o pomoc bo zakres materialu jest porazajacy :(
 
 
~rozczarowana  2014-07-08 12:39:47
Jestem absolwentką Technologii Żywności na SGGW w Warszawie i szczerze odradzam - choć pomimo mnóstwa nauki studia mi się podobały, znalezienie pracy w zawodzie graniczy z cudem. Może 30% moich kolegów się udało, choć większość pracuje albo w jakichś maleńkich wioskach (tam zazwyczaj budowane są zakłady produkcyjne), albo na umowę zlecenie za marne pieniądze + praca na zmiany (również w nocy). Zwyczajnie się nie opłaca...
 
 
~ania  2014-07-01 18:19:06
nie ma takiej możliwości. na technologie żywności lub towaroznawstwo wymagany jest tytuł inżyniera.
 
 
~tż  2014-05-08 18:14:20
Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie: Jak to jest z rekrutacją na SGGW, jest się przyjmowanym na kierunek na podstawie jednego z trzech możliwych przedmiotów< biologia, chemia, matematyka> czy są główne przedmioty, a te są po prostu dodatkowe? Z góry dzięki za odpowiedź :)
 
 
~Beata  2014-04-29 12:43:41
Jestem na pierwszym roku na poznańskim UP. Zależy mi na szybkim skończeniu studiów. PYTANIE: czy ktoś zrobił w jeden rok dwa lata?
 
 
~:-)  2014-04-22 11:53:48
Dołączam się do pytania- czy po licencjacie z dietetyki można iść na magisterkę na technologię żywności lub towaroznawstwo?Chciałabym kontynuować magisterkę na dietetyce ale dodatkowo rozważam wziąć równolegle drugi kierunek na II stopniu.Proszę o wypowiedź zorientowanych w temacie:-)
 
 
~olka  2014-04-04 23:06:53
witam. skończyłam studia licencjackie na kierunku dietetyka na UP w Poznaniu. Szczerze? Bardzo żaluje tego wyboru bo perspektywy pracy minimalne a założenie własnej poradni wiaze sie z kosztami.. Poza tym, spotkałam sie ostatnio z bardzo przykrym incydentem. zostałam zaproszona na rozmowe kwalifikacyjną w sprawie pracy jako trener do spraw odżywinia- dietetyk. Niestety moja euforia nie trwała długo, bo jk się pozniej okazalo byla to fitma HERBALIFE,ktora zajmuje sie sprzedaza bezposrednia produktów niby dietetycznych, masakrycznie drogich.. Poza tym, jak sie dowiedzialam ze taki niby doradca moze zostac kazdy, ktory przeczyta kilka artykolow, odebedzie szkolenie to juz calkiem powalilo mnie z nog i obrzydzilo wykonywanie tego zawodu.. Skoro doradzaniem i odchudzaniem moze zajmowac się lakiernik samochodowy to jaki sens ma studiowanie dietetyki????? Poza tym uwazam, ze lekarze nie chca wspolpracowac z dietetykami. W gre wchodzi tylko wlasny biznes lub te badziewne naturszjasyi herbalife.. dlatego zdecydowalam sie nastudia magisterskie w kierunku technologia zywnosci lub towaroznawsto.. Mam tylko pewne obawy czy uczelnia przyjmie mnie na studia, poniewaz nie wszystkie przedmioty pokrywaja mi sie z technologią,., prosze o rady i podpowiedzi.
 
 
~zazenowana  2014-03-03 14:05:23
po tym kierunku totalny brak pracy. Ogłoszeń jest minimalna ilość, a i tak liczą się znajomości. Jeśli ich nie posiadacie odradzam ten kierunek.
 
 
~  2014-02-25 00:56:34
"kk" zainteresowania zainteresowaniami, ale patrzę na rynek i widzę, że coraz więcej poszukują specjalistów ds jakości. na tż mam tylko specjalizacje zarządzanie jakością produktów spożywczych a na towarach zarządzanie jakością ogólne. Towaroznawstwo jest prowadzone na uczelni ekonomicznej, ale nie powinno mi to zaszkodzić. Chciałbym zwiększyć szanse na swoje zatrudnienie. Czyli warto zmienić kierunek i zdobywać nową wiedzę, czy poszerzać poprzedni kierunek i specjalizować się w jednej działce i liczyć na szczęscie w zatrudnieniu? :)
 
 
~  2014-02-16 16:44:42
aha , nie jeśli masz inz. po skonczonej technologii to rzeczywiście lepiej isc na towary o ile Cię bardziej interesuję ta tematyka :) Tytuł technologa czy po inż. czy mgr. nie ma znaczenia :)
 
 
~damjan  2014-02-13 23:40:47
"kk" ale właśnie jestem inz technologii żywności. Więc jeśli ukończę magisterkę z towarki to będzie się wiązało z tym, że przyszły pracodawca nie zatrudni mnie jako technologa? Czy żeby pracować na stanowisku technolog żywności wymagane jest mieć tytuł mgr technologii żywności? Myślałem, ze takie rozwiązanie będzie korzystniejsze jeśli chodzi o dalsze perspektywy pracy...
 
 
~kk  2014-02-13 11:47:52
po technologii masz tytuł Technologa, po Towarach nie i jeżeli chodzi o pracę to tylko zakres jakościowki, a Technologia jednak obejmuje większe obszary
 
 
~karolina  2014-02-11 16:05:52
Wybiera się ktoś na mgr. na UWM? :)
 
 
~gość  2014-01-23 11:38:15
Na magisterce na początku jest trochę nauki, ale potem z górki
 
 
~Syla  2013-11-12 13:58:38
Właśnie wybieram się na studia magisterskie na kierunku Technologia żywności co myślicie o Uniwersytecie Rzeszowskim? Ciężko??
 
 
~BlackSweetness  2013-09-29 14:41:45
Jakie są wymagane przedmioty rozszezone na maturze jezeli chce sie dostac na studia Technologię żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolnym we Wrocławiu ? Bardzo prosze o informacje (gg: 40232300)
 
 
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  24

Dodaj:

ksywka
treść


studia zaoczne Kraków