Uczelnie.info.pl - uczelnie i szkoły  wyższe
Bartoszyce
Biała Podlaska
Białystok
Bielsko-Biała
Bochnia
Brzeg
Brzesko
Bydgoszcz
Bytom
Chełm
Chojnice
Chorzów
Chrzanów
Ciechanów
Cieszyn
Częstochowa
Dąbrowa Górnicza
Dęblin
Elbląg
Ełk
Gdańsk
Gdańsk-Oliwa
Gdynia
Giżycko
Gliwice
Głogów
Gniezno
Gorzów Wielkopolski
Grudziądz
Jarocin
Jarosław
Jasło
Jelenia Góra
Józefów
Kalisz
Katowice
Kielce
Konin
Kostrzyn nad Odrą
Koszalin
Kraków
Krosno
Kutno
Kwidzyn
Legnica
Leszno
Lublin
Łomża
Łowicz
Łódź
Łuków
Mińsk Mazowiecki
Mysłowice
Nowa Ruda
Nowy Sącz
Nowy Targ
Nysa
Olkusz
Olsztyn
Opole
Ostrołęka
Ostrowiec Świętokrzyski
Oświęcim
Otwock
Pabianice
Piła
Pińczów
Piotrków Trybunalski
Płock
Podkowa Leśna
Polkowice
Poznań
Pruszków
Przemyśl
Puławy
Pułtusk
Racibórz
Radom
Raszyn, Falenty
Ruda Śląska-Orzegów
Ryki
Rzeszów
Sandomierz
Sanok
Siedlce
Siemiatycze
Sieradz
Skierniewice
Słubice
Słupsk
Sochaczew
Sopot
Sosnowiec
Stalowa Wola
Stargard Szczeciński
Starogard Gdański
Sucha Beskidzka
Sulechów
Suwałki
Szczecin
Szczytno
Środa Wielkopolska
Świdnica
Świecie
Tarnobrzeg
Tarnowskie Góry
Tarnów
Toruń
Tuchola
Ustroń
Wałbrzych
Wałcz
Warszawa
Wejherowo
Włocławek
Wołomin
Wrocław
Zabrze
Zamość
Zawiercie
Zielona Góra
Żary
Żyrardów
Żywiec

  Kierunki studiów i specjalności - ponad 1000

technologia żywności i żywienie człowieka



7.45/10
opis

Technologia żywności i żywienie człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, łączącą wiedzę z zakresu chemii, biologii, techniki czy fizyki.

 

 

Zanim zdecydujesz się na ten kierunek studiów, musisz wiedzieć, że:

  1. Przyszły specjalista z tej dziedziny powinien posiadać zdolności organizacyjne, umiejętności porozumiewania się z ludźmi oraz umiejętność podejmowania trafnych i szybkich decyzji.
  2. Kierunek dla osób o zainteresowaniach przedmiotami z bloku nauk ścisłych.
organizacja

Technologię żywności i żywienie człowieka można studiować na uczelniach publicznych i niepublicznych, w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym (zaocznym), w systemie studiów I (licencjat, inżynier), II (magisterium) i III (doktorat) stopnia.

Przedmioty nauczania realizowane na technologii żywności i żywienia człowieka:

  • matematyka,
  • chemia ogólna,
  • fizyka z elementami biofizyki
  • informatyka
  • ekonomia
  • chemia żywności
  • statystyka matematyczna
  • ekologia i ochrona środowiska
  • maszynoznawstwo
  • biochemia
  • mikrobiologia żywności
  • metody analizy żywności
  • gospodarka wodna i energetyczna

Przedmioty nauczania realizowane na technologii żywności i żywienia człowieka (specjalność technologia żywności):

  • analiza i ocena jakości żywności
  • biotechnologia żywności
  • chłodnictwo żywności
  • przetwórstwo mięsa
  • przetwórstwo mleka

Przykładowy plan studiów znajdziesz tutaj.

specjalności

Przykładowe specjalności realizowane na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:

  • technologia żywności,
  • żywienie człowieka,
  • biotechnologia żywności,
  • zarządzanie jakością żywności,
  • dietetyka,
  • inżynieria żywności,
  • żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności,
  • analiza i ocena żywności,
  • chemia żywności,
  • analityka żywności i środowiska wodnego,
  • bioinżynieria żywności i środowiska wodnego,
  • technologia i żywienie,
  • technologia żywności pochodzenia wodnego,
  • żywienie człowieka i dietetyka.
profil absolwenta

Absolwenci technologii żywności i żywienia człowieka mogą znaleźć zatrudnienie w przedsiębiorstwach,zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowiek, a dokładniej w:

  • różnych działach przemysłu spożywczego (mięsny, rybny, drobiarski, mleczarski, owocowo-warzywny, piekarniczy, cukrowniczy, cukierniczy, piwowarski, gastronomiczny)
  • chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
  • placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
  • jednostkach administracji rządowej i samorządowej
  • Urzędzie Celnym
  • hotelach na stanowiskach menadżerskich
  • zakładach żywienia zbiorowego, także na terenie szpitali, sanatoriów, ośrodków turystyczno – wypoczynkowych i innych
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
  • w dystrybucji i handlu żywnością
  • kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym
możliwości rozwoju

Absolwenci technologii żywności i żywienia człowieka mogą podjąć przykładowo następujące studia podyplomowe

  • dietetyka, gastronomia i żywienie
  • poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
Uczelnie, na których możesz studiować ten kierunek
ciekawostki

Jeżeli jesteś zainteresowany kierunkiem, warto zobaczyć:


Poznaj inne KIERUNKI STUDIÓW i specjalności! ►

Wasze komentarze
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  26
~krystox  2016-04-28 21:16:01
fajne jest to ze jest sporo specjalnosci i w zaleznosci co wybierzesz to w tym kierunku sie rozwijasz. Ja wybrałam aparature przemysłowa i pykam sobie projekty maszyn wykorzystywanych w przetwórstwie zywnosci. kasa nie jest zła
wiec co kto lubi ale ogolnie to polecam
 
 
~ccccccccccc  2016-04-28 21:13:24
Raczej polecam :) Skonczylam w tamtym roku i na prace nie narzekam, znalazłam w zasadzie od razu a i z zarobków jestem zadowolona :)
 
 
~  2016-04-10 00:08:31
plusem jest to ze jestem swiadomym konsumentem i nieraz mozna zablysnac
 
 
~  2016-04-10 00:07:33
nie polecam....... chyba ze znacie biegle 2 jezyki obce ang i niemiecki/ francuski i macie ochote zarabiac 2koła netto przez rezte zycia... jako kierownik sklepu odziezowego mialem wiecej... dziesiatki kursow za wlasne pieniadze doswiadczenie w ZZL, studia ukonczone z wyroznieniem mimo pracy i dupa wielka. szukam pracy ponownie w handlu, tam przynajmniej byly wieksze pieniadze. kierownik lidla ma lepsze warunki, 4k netto i samochod. wymagane wykszttałcenie? średnie :) superowo
 
 
~Mikołaj  2016-02-19 19:16:41
Zastanawiam się nad tym kierunkiem, czy z tego da się wyżyć? Lubię tematykę żywności i niby ludzie zawsze będą jeść, ale czy można po tym znaleźć pracę w zawodzie? I co robi się na kołach naukowych na TŻ? Bardziej teoria czy praktyka?
 
 
~gość  2016-01-03 17:53:39
Nie warto iść na ten kierunek. Ofert jak na lekarstwo, a jeśli już są to dla ludzi z 3-5 letnim doświadczeniem. Zarobki male, praca ciężka, często zmianowa, pracujące niedziele i święta. Praca w zakładach w halasie i zmiennych temperaturach. Nie polecam, nie popełniajcietego błędu i nie idźcie na to.
 
 
~xdxd  2015-12-28 21:37:07
kiaps na UR w Krakowie rzadzi !!!
 
 
~Kate  2015-12-14 14:32:49
na ile trzeba napisać chemię żeby się dostać i czy wystarczy sama chemia.?
 
 
~ania :)  2015-11-10 16:36:19
czy na Uniwersytecie Rolniczym [wydział Technologi Żywności] studia II stopnia w systemie niestacjonarnym trwają 1,5 roku czy 2 lata ?
z góry dziękuję za odpowiedź :)
 
 
~MarysiaO  2015-11-07 10:23:27
Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w necie i mam juz dobry sposob na schudniecie, wpiszcie sobie w google - xxally radzi jak szybko schudnac - i powiedzcie co o tym sadzicie.
 
 
~ona_b  2015-11-04 20:43:50
Witam. Zastanawiam się nad magisterką z technologii żywności w Krakowie. Mam już inż. towaroznawstwa. Bardzo ciężko? Warto? Z góry dziękuję za wskazówki:)
 
 
~witek  2015-10-28 19:44:15
skonczylem technologie zywnosci 2 lata temu i po pol roku poszukiwan znalzem prace gdzie pracuję do dzis. Zaczynalem od 1000 zl na miesiac, a teraz po 1,5 roku pracy dostaje 4000. ciekawa praca
 
 
~OLA  2015-08-24 14:55:05
hejka:) studiuje ten kierunek na UR w Krakowie :) co do uczelni nie mam zastzrezen - jedyny minus to lokalizacja wydzialu ( na Balicach, czyli na koncu Krakowa)

Jeżeli chodzi o kierunek, na 1 roku przedmioty głównie inzynierskie: matma, fizyka, informatyka, rysunek techniczny. Jest również ekologia, biologia. no i najważniejsze CHEMIA. Jak sie nie zaliczy cwiczen, to nie ma zmiluj, nie ma mozliwosci wzięcia warunku, trzeba powtarzac rok. Chemia jest przez 2 semestry, i poprostu trzeba się jej uczyc. jak ktos jest po biolchemie to 1 rok powinien sobie poradzic z nią. Na kolejnych latach juz są przedmioty kierunkowe :) Dla mnie, choc trudny ale ciekawy byl 2 rok: m.in: mikrobiologia, biochemia, chemia żywnosci (jak widac przemdioty bazujące na chemii).

Generalnie: kierunek naparwde nie nalezy do tych, gdzie mozna przeleżec 3,5 roku. Na serio trzeba się uczyc. Ale uważam ze warto, bo bardzo duzo jest labolatorium, doswiadczeń, zajec z mikroskopem itd. Jak kogos ciekawi ten świat to na pewno mu się spodoba. :)

+ zapomnialam dodac, są rownież przedmioty związane z dietetyką, żywieniem człowieka. Więc jak widac ten kierunek to tzw. dwa w jednym: praca w labolatorium i przetwórstwie żywnosci, ale również mozna zajac się czystą dietetyką.

POLECAM I ŻYCZĘ POWODZENIA!
 
 
~technolog żywności  2015-08-11 23:20:22
Witam.

Jestem absolwentką technologii żywności, obecnie kieruje działem badań i rozwoju produktu. Kierunek jest kierunkiem ścisłym, od chemii różnego rodzaju, biofizyki, matematyki, biochemii, chemii opakowań, mechaniki, mikrobiologii poprzez dietetykę, botanikę, ekonomię, prawo żywnościowe na mechanice, marketingu, ochronie środowiska i rysunku technicznym kończąc. Jeśli nie lubisz takich przedmiotów, to zdecydowanie odradzam. Zwłaszcza, że na studiach tych codziennie są wejściówki, częste kolokwia i projekty.

Jeśli trafisz do firmy jako samodzielny technolog, to licz się, że ta wielozadaniowość zostanie sprawdzona, bo technolog jest odpowiedzialny za produkt na całej drodze jego powstawania od pomysłu po stół konsumenta. Do dziś znajomi nie mogą się nadziwić jak wiele technolog musi umieć i 'ogarnąć'. Ja pokochałam ten zawód właśnie za tę różnorodność, która powoduje, że współpracujesz z wszystkimi działami w firmie i która czyni z Ciebie człowieka posiadającego bogatą wiedzę z wielu dziedzin.
 
 
~już studentka  2015-07-14 14:33:27
Czy ktoś jest zorientowany jaki akademik przysługuje wydziałowi nauk o żywności na sggw? A może ktoś chętny z pierwszoroczniaków z tego wydziału na akademik? Pozdrawiam :)
 
 
~ania  2015-06-17 01:14:05
potwierdzam poprzednie komentarze - duzo nauki, studia sa wymagajace. Bardzo czesto sa kolokwia, kartkowki itp itd. w sumie wkazdym tygodniu cos. Bo nie dosc, ze sa to studia inzynierskie to jeszcze po prostu przedmioty kierunkowe sa trudne. Wiec nie da sie tych studiow skonczyc lezac cale 3,5 roku na dupie i nic nie robiac. (podkreslam - nauka nie tlyko w sesji, lecz caly rok )
ALE OSOBISCIE BARDZO POLECAM BO TO KIERUNEK Z PRZYSZLOSCIA, A CO WAZNIEJSZE NAPRAWDE BAAARDZO CIEKAWY.
pozdrawiam i zycze powodzenia!
 
 
~studenta sggw  2015-06-11 17:50:26
Co do akademików to przeważnie w pokojach są osoby z tego samego wydziału czasem nawet kierunku albo przynajmniej pokrewnego ;)
 
 
~maturzysta65  2015-05-25 16:21:21
Czy ktoś orientuje sie jak to jest z akademikiem na SGGW, chodzi mi czy w budynkach/ pokojach są osoby tylko z jednego wydziłu czy ludzie są "pomieszani"?
 
 
~studentka  2015-04-24 22:26:22
Jestem na pierwszym roku technologii żywności i żywienia człowieka na SGGW i powiem tak: studia są bardzo wymagające, nie polecam dla osób które nie lubią przedmiotów ścisłych lub są z nich zwyczajnie bardzo słabe bo takie już odpadły dawno. Szczególny nacisk kładziony jest na chemię pod różną postacią więc jeśli ktoś nie lubi tego przedmiotu to też odradzam bo się będzie męczył przez kilka lat. Same przedmioty ścisłe, kilka wejściówek w tygodniu, kolokwium za kolokwium ale jest ciekawie! Dużo zajęć laboratoryjnych, doświadczeń. Polecam ale zaznaczam że to kierunek dla osób systematycznych i pracowitych :)
 
 
~paola  2015-02-26 16:03:10
studiuję ten kierunek na UWM-ie, jestem na drugim roku i mogę powiedzieć, że studia są dosyć wymagające. Na pewno trzeba uczyć się systematycznie, dużo jest chemii, ale nie tylko :) na pewno można tu dowiedzieć się o wielu ciekawych rzeczach dot. produkcji żywności w naszym kraju i robić masę interesujących doświadczeń :) czy będzie po tym praca, nie wiem, wszystko w swoim czasie :) Czy polecam kierunek? TAK! :)
 
 
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  26

Dodaj:

ksywka
treść


studia zaoczne Wrocław