Uczelnie.info.pl - uczelnie i szkoły  wyższe

Biała Podlaska
Białystok
Bielsko-Biała
Bochnia
Brzeg
Brzesko
Bydgoszcz
Bytom
Chełm
Chojnice
Chorzów
Chrzanów
Ciechanów
Cieszyn
Częstochowa
Dąbrowa Górnicza
Dęblin
Elbląg
Ełk
Gdańsk
Gdańsk-Oliwa
Gdynia
Giżycko
Gliwice
Głogów
Gniezno
Gorzów Wielkopolski
Grudziądz
Jarocin
Jarosław
Jasło
Jelenia Góra
Józefów
Kalisz
Katowice
Kielce
Konin
Kostrzyn nad Odrą
Koszalin
Kraków
Krosno
Kutno
Kwidzyn
Legnica
Leszno
Lubin
Lublin
Łomża
Łowicz
Łódź
Łuków
Mińsk Mazowiecki
Mysłowice
Nowa Ruda
Nowy Sącz
Nowy Targ
Nysa
Olkusz
Olsztyn
Opole
Ostrołęka
Ostrowiec Świętokrzyski
Oświęcim
Otwock
Pabianice
Piła
Pińczów
Piotrków Trybunalski
Płock
Podkowa Leśna
Polkowice
Poznań
Pruszków
Przemyśl
Puławy
Pułtusk
Racibórz
Radom
Raszyn, Falenty
Ruda Śląska-Orzegów
Ryki
Rzeszów
Sandomierz
Sanok
Siedlce
Siemiatycze
Sieradz
Skierniewice
Słubice
Słupsk
Sochaczew
Sopot
Sosnowiec
Stalowa Wola
Stargard Szczeciński
Starogard Gdański
Sucha Beskidzka
Sulechów
Suwałki
Szczecin
Szczytno
Środa Wielkopolska
Świdnica
Świecie
Tarnobrzeg
Tarnowskie Góry
Tarnów
Toruń
Tuchola
Ustroń
Wałbrzych
Wałcz
Warszawa
Wejherowo
Włocławek
Wołomin
Wrocław
Zabrze
Zamość
Zawiercie
Zielona Góra
Żary
Żyrardów
Żywiec

  Kierunki studiów i specjalności - ponad 1000

technologia żywności i żywienie człowieka



7.23/10
opis

Technologia żywności i żywienie człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, łączącą wiedzę z zakresu chemii, biologii, techniki czy fizyki.

 

 

Zanim zdecydujesz się na ten kierunek studiów, musisz wiedzieć, że:

  1. Przyszły specjalista z tej dziedziny powinien posiadać zdolności organizacyjne, umiejętności porozumiewania się z ludźmi oraz umiejętność podejmowania trafnych i szybkich decyzji.
  2. Kierunek dla osób o zainteresowaniach przedmiotami z bloku nauk ścisłych.
organizacja

Technologię żywności i żywienie człowieka można studiować na uczelniach publicznych i niepublicznych, w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym (zaocznym), w systemie studiów I (licencjat, inżynier), II (magisterium) i III (doktorat) stopnia.

Przedmioty nauczania realizowane na technologii żywności i żywienia człowieka:

  • matematyka,
  • chemia ogólna,
  • fizyka z elementami biofizyki
  • informatyka
  • ekonomia
  • chemia żywności
  • statystyka matematyczna
  • ekologia i ochrona środowiska
  • maszynoznawstwo
  • biochemia
  • mikrobiologia żywności
  • metody analizy żywności
  • gospodarka wodna i energetyczna

Przedmioty nauczania realizowane na technologii żywności i żywienia człowieka (specjalność technologia żywności):

  • analiza i ocena jakości żywności
  • biotechnologia żywności
  • chłodnictwo żywności
  • przetwórstwo mięsa
  • przetwórstwo mleka

Przykładowy plan studiów znajdziesz tutaj.

specjalności

Przykładowe specjalności realizowane na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:

  • technologia żywności,
  • żywienie człowieka,
  • biotechnologia żywności,
  • zarządzanie jakością żywności,
  • dietetyka,
  • inżynieria żywności,
  • żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności,
  • analiza i ocena żywności,
  • chemia żywności,
  • analityka żywności i środowiska wodnego,
  • bioinżynieria żywności i środowiska wodnego,
  • technologia i żywienie,
  • technologia żywności pochodzenia wodnego,
  • żywienie człowieka i dietetyka.
profil absolwenta

Absolwenci technologii żywności i żywienia człowieka mogą znaleźć zatrudnienie w przedsiębiorstwach,zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowiek, a dokładniej w:

  • różnych działach przemysłu spożywczego (mięsny, rybny, drobiarski, mleczarski, owocowo-warzywny, piekarniczy, cukrowniczy, cukierniczy, piwowarski, gastronomiczny)
  • chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
  • placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
  • jednostkach administracji rządowej i samorządowej
  • Urzędzie Celnym
  • hotelach na stanowiskach menadżerskich
  • zakładach żywienia zbiorowego, także na terenie szpitali, sanatoriów, ośrodków turystyczno – wypoczynkowych i innych
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
  • w dystrybucji i handlu żywnością
  • kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym
możliwości rozwoju

Absolwenci technologii żywności i żywienia człowieka mogą podjąć przykładowo następujące studia podyplomowe

  • dietetyka, gastronomia i żywienie
  • poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
Uczelnie, na których możesz studiować ten kierunek
ciekawostki

Jeżeli jesteś zainteresowany kierunkiem, warto zobaczyć:


Poznaj inne KIERUNKI STUDIÓW i specjalności! ►

Wasze komentarze
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  25
~ania  2015-06-17 01:14:05
potwierdzam poprzednie komentarze - duzo nauki, studia sa wymagajace. Bardzo czesto sa kolokwia, kartkowki itp itd. w sumie wkazdym tygodniu cos. Bo nie dosc, ze sa to studia inzynierskie to jeszcze po prostu przedmioty kierunkowe sa trudne. Wiec nie da sie tych studiow skonczyc lezac cale 3,5 roku na dupie i nic nie robiac. (podkreslam - nauka nie tlyko w sesji, lecz caly rok )
ALE OSOBISCIE BARDZO POLECAM BO TO KIERUNEK Z PRZYSZLOSCIA, A CO WAZNIEJSZE NAPRAWDE BAAARDZO CIEKAWY.
pozdrawiam i zycze powodzenia!
 
 
~studenta sggw  2015-06-11 17:50:26
Co do akademików to przeważnie w pokojach są osoby z tego samego wydziału czasem nawet kierunku albo przynajmniej pokrewnego ;)
 
 
~maturzysta65  2015-05-25 16:21:21
Czy ktoś orientuje sie jak to jest z akademikiem na SGGW, chodzi mi czy w budynkach/ pokojach są osoby tylko z jednego wydziłu czy ludzie są "pomieszani"?
 
 
~studentka  2015-04-24 22:26:22
Jestem na pierwszym roku technologii żywności i żywienia człowieka na SGGW i powiem tak: studia są bardzo wymagające, nie polecam dla osób które nie lubią przedmiotów ścisłych lub są z nich zwyczajnie bardzo słabe bo takie już odpadły dawno. Szczególny nacisk kładziony jest na chemię pod różną postacią więc jeśli ktoś nie lubi tego przedmiotu to też odradzam bo się będzie męczył przez kilka lat. Same przedmioty ścisłe, kilka wejściówek w tygodniu, kolokwium za kolokwium ale jest ciekawie! Dużo zajęć laboratoryjnych, doświadczeń. Polecam ale zaznaczam że to kierunek dla osób systematycznych i pracowitych :)
 
 
~paola  2015-02-26 16:03:10
studiuję ten kierunek na UWM-ie, jestem na drugim roku i mogę powiedzieć, że studia są dosyć wymagające. Na pewno trzeba uczyć się systematycznie, dużo jest chemii, ale nie tylko :) na pewno można tu dowiedzieć się o wielu ciekawych rzeczach dot. produkcji żywności w naszym kraju i robić masę interesujących doświadczeń :) czy będzie po tym praca, nie wiem, wszystko w swoim czasie :) Czy polecam kierunek? TAK! :)
 
 
~Sandra  2015-02-23 13:15:57
Uwaga osoby zainteresowane: dietetyką, żywieniem człowieka-proponuję, żeby poszły właśnie na te kierunki, ponieważ technologia żywności to ZUPEŁNIE inna bajka ;)
 
 
~Jojo  2015-02-11 13:11:15
Witam

Studiował ktoś na Uniwersytecie Warmińsko Mazurskim w Olsztynie TŻiŻC. Zastanawiam się nad rozpoczęciem tam studiów 2 stopnia. Tylko że w sumie nic o tej uczelni nie wiem? Poratuje ktoś jakimiś inf.

pozdrawiam
 
 
~angela  2015-02-10 13:55:04
studiuje to sobie wlasnie na ur wkrakowie, i jest fajnie :) ciekawe rzeczy sie robi na studiach mnostwo doswiadczen i to jest fajne :) a czy potem bedzie praca to nie wiem ale wiem ze jak sie szuka i ma sie pomysl to sie wsyztsko znjadzie ;0
 
 
~dfghjkk  2015-02-07 02:08:26
spoko
 
 
~olaolaola  2015-02-03 17:56:32
niewątpliwie jest to dzial nauki kotry bardzo się roziwnal, a co z atym idzie jest to kierunek przyszlosciowy oraz potzrebny :) bo ludzie jesc będą zawsze-co więcej ludzie wlasnie potzrebuja roznych technologii związanych z jedzeniem zywnoscia itd. :) także jak najbardziej ejst to kierunek, który warto studiować :) wiem po sobie, bo skoncyzlam studia w zeszłym roku, nie miałam problemu ze znalezieniem pracy. Parcuje jako laborant w firmie produkującej ziola lecznicze i srodki farmakoligiczne. Wspolpracuje z farmacutami i bardzo się rozwijam w tej branzy. Zarobki zadowalające :)
 
 
~monika :)  2015-02-03 17:52:06
chemia chemia chemia chemia :P i jeszcze raz chemia :P aaa i mowilam, o chemii?? heheh studia sa ciekawe, daja dużo możliwości aleee CHEMIA TO NUMER 1 NA TYM KIERUNKU :) jednak ogolnie uwazamze warto to studiować :) pozdro i powodzenia!
 
 
~adam33!  2015-02-03 11:23:55
2 lata temu skonczylem ten kierunek, od razu po studiach znalazłem prace w przetwórstwie wina, pracowałem tam przez 1,5 roku a obecnie pracuje w jednej z bardzo dobrych z wrocławskich restauracji. Moja pensja odkąd zaczálem prace nie była nizsza niż 3000 zl, wiec jak widać praca po tym kierunku jak najbardziej jest tylko trzeba umiec szukac :) studia polecam! ciekawe, a praca po nich chyba jeszcze bardziej! :)
pozdrawiam
 
 
~DARIA  2015-02-03 02:17:18
warto to studiowac :)
 
 
~tomek  2015-02-03 02:16:07
jak dla mnie to kierunek godny polecenia :) nie ma nudy, studia sa naprawde ciekawe, bo robi sie wiele doswiadczen, jest sporo zajec labolatoryjnych, praktycznie wiekszosc :) Studia ciekawe i bardzo rozwijajace:) sporo chemii i biologii na przemian, choc przewaza chemia(fizyki matmy tez nie brakuje ale da sie przejsc spokojnie przez to)
noo i trzeba pmaietac ze jest to dziedzina ktora sie baardzo rozwija i jest to przyszlosciowy kieunek. POLECAM SERIO!
 
 
~ela  2015-02-03 02:13:27
polecam! Studia bardzo ciekawe, kierunek przyszlosciowy!
powodzenia!
 
 
~chichotka  2014-09-14 15:24:16
witam mam pytanie . jaki otrzymam tytuł po ukończeniu studiów na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie warmińsko mazurskim? tytuł inżyniera czy licencjat?
 
 
~mgr inż. tegoż kierunku  2014-09-12 20:18:00
Prace ciężko znaleźć. Studia ciężkie.Mało osób pracuje w swoim zawodzie. Kiedyś jeszcze poszukiwani byli absolwenci tego kierunku w szkołach, ale uczelnia nie chroni swoich absolwentów. Teraz ,żeby uczyć w gastronomie można skończyć awf, pedagogikę i 1,5 roczne studia podyplomowe na , których rolnicza zarabia.(Poziom nauczania , przemilczmy)Żeby uczyć budownictwa, trzeba skończyć przynajmniej licencjat tego kierunku, nie wystarczy podyplomówka.
 
 
~sylwek  2014-07-22 09:50:17
@Natki: czytaj ze zrozumieniem, na studia II stopnia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka wymagany jest INŻ. osoby z lic. mogą startować na dietetykę.
 
 
~Natka  2014-07-14 19:23:58
Do monia. Wyniki postępowania rekrutacyjnego są jawne.
Na studia drugiego stopnia mogą być przyjęci kandydaci z tytułem zawodowym magistra, licencjata, inżyniera lub równorzędnym. Czyli licencjat tez wchodzi w gre więc o co to chodzi ?? NA stonie UP jest ta informacja wiec jak to mam rozumiec i co z tym testem czy ktos miał go może ?


 
 
~rafal  2014-07-11 09:20:20
Ja ttez na.ur
 
 
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  25

Dodaj:

ksywka
treść


studia zaoczne Warszawa