Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X

Kariera


Psychodietetyka - studia podyplomowe, Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu

Psychodietetyka - studia podyplomowe, Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu

Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu

Studia podyplomowe w Poznaniu

Psychodietetyka

Psychodietetyka to kierunek studiów podyplomowych dla osób, które chcą poszerzać swoją wiedzę na temat powiązań psychologii i żywienia. Studia kierowane są głównie do dietetyków, technologów żywności, pielęgniarek, psychologów i psychoterapeutów.

Cel studiów:
  • Zapoznanie z najnowszymi doniesieniami naukowymi w obszarze wzajemnych powiązań psychologii oraz żywienia, w odniesieniu do wpływu zachowań żywieniowych na kondycję psychiczną i fizyczną człowieka w kolejnych etapach życia
  • Zdobycie wiedzy w zakresie podłoża psychologicznego i medycznego oraz mechanizmów rozwoju zaburzeń odżywiania oraz problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi w chorobach somatycznych
  • Rozpoznawanie czynników psychologicznych w zaburzeniach odżywiania (anoreksja, bulimia, pregoreksja i in.) oraz chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem (zespoły metaboliczne, choroby układu krążenia, choroby neurologiczne, nowotworowe i in.)
  • Rozwijanie umiejętności w obszarze rozpoznawania i przeciwdziałania nieprawidłowym zachowaniom żywieniowym
  • Poznanie metod i zdobycie umiejętności wzbudzania oraz podtrzymywania motywacji klienta/pacjenta do utraty wagi i trwałej zmiany nawyków żywieniowych, z perspektywy psychologicznej i leczenia dietetycznego
  • Zdobycie wiedzy dotyczącej form i metod pomocy psychologicznej osobom z zaburzeniami odżywiania i otyłością
  • Poznanie zagadnień dotyczących roli aktywności fizycznej w utrzymaniu kondycji psychofizycznej
  • Kształtowanie i rozwój kompetencji w zakresie pracy w zespole interdyscyplinarnym (dietetyk-psycholog-lekarz)
  • Poszerzenie repertuaru narzędzi budowania relacji i skutecznej komunikacji z klientem/pacjentem
  • Zdobycie wiedzy możliwości wykorzystania jej w zakresie promocji usług psychodietetyka na rynku
Absolwent zdobywa następujące umiejętności:
  • Posiada wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu diagnozowania problemów psychologicznych będących przyczyną otyłości i zaburzeń odżywiania.
  • Posiada kwalifikacje do pracy ambulatoryjnej i klinicznej jako członek zespołu multidyscyplinarnego podejmujący decyzje żywieniowe dla pacjentów ze schorzeniami o podłożu psychosomatycznym, psychiatrycznym i neurologicznym.
  • Zna i potrafi korzystać z podstawowych elementów profesjonalnych metod pomocy psychologicznej.

Szczegółowe informacje na stronie: Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu - studia podyplomowe - psychodietetyka

Zobacz również Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu - prezentacja Uczelni

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom: