POLITECHNIKA BIAŁOSTOCKA REKRUTACJA

Zasady rekrutacji na kierunki studiów, które dla kandydatów przygotowała Politechnika Białostocka. Studia stacjonarne, studia niestacjonarne. Rekrutacja na Politechnika Białostocka na rok akademicki 2020/2021.

Politechnika Białostocka, zasady rekrutacji, kierunki studiów

Wzory do obliczenia ilości punktów

kierunki, na których obowiązuje egzamin wstępny z rysunku:
L = 0,5 Mp + 1,25 Mr + 1,75 Fr + 0,25 Op + 0,75 Or + 4 R;
kierunki: automatyka i robotyka, inżynieria biomedyczna, inżynieria materiałowa i wytwarzania, mechanika i budowa maszyn, mechatronika/mechatronics:
L = 0,5 MP + 1,5 Mr + Wr Fr + 0,25 Op + 0,75 Or;
kierunek matematyka stosowana:
L = 0,5 Mp + 2 Mr + Fr + 0,25 Op + 0,75 Or;
pozostałe kierunki:
L = 0,5 Mp+ 1,25 Mr+ 1,75 Fr + 0,25 OP + 0,75 Or;

gdzie:
Mp - liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z matematyki na poziomie podstawowym;
Mr - liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z matematyki na poziomie rozszerzonym;
Fp - liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z przedmiotu dodatkowo branego pod uwagę w postępowaniu kwalifikacyjnym na poziomie podstawowym;
Wr - waga przedmiotu: fizyka-2, chemia, informatyka - 1,75, biologia- 1,5;
Fr - liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z przedmiotu dodatkowo branego pod uwagę w postępowaniu kwalifikacyjnym na poziomie rozszerzonym;
Op - liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z języka obcego nowożytnego na poziomie podstawowym;
Or - liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z jeżyka obcego nowożytnego na poziomie rozszerzonym;
R - suma punktów z egzaminu z rysunku na kierunkach, na których jest wymagany;
pasek_bialy.jpg

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES.

OK, rozumiem