DIETETYKA
Dietetyka to nauka skupiająca się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu racjonalnych metod żywnościowych. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw, a także dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku.
Zanim zdecydujesz się na ten kierunek studiów musisz wiedzieć, że:
- Bardzo przydatne w pracy dietetyka są takie cechy, jak: łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi, którzy zwracają się o pomoc, informację i radę oraz umiejętność wczuwania się w ich problemy.
- Dietetyka powinna cechować spostrzegawczość (dostrzeganie istotnych informacji będących podstawą do sporządzania racji pokarmowych) i umiejętność logicznego myślenia (właściwy dobór produktów spożywczych do diet).
- Niezależnie od okoliczności, dietetyk musi wykonywać swą pracę wytrwale i dokładnie. Od prawidłowego żywienia zależy stan zdrowia ludzi, powierzonych jego opiece.
- Najbardziej istotne w pracy dietetyka są zmysły: wzroku, smaku i powonienia, pozwalające właściwie ocenić jakość surowców i potraw.
- Do przeciwwskazań do wykonywania zawodu dietetyka należy zaliczyć: nosicielstwo, (czerwonka, dur,), AIDS, czynną gruźlicę płuc, narkomanię, epilepsje, zaburzenia psychiczne, niedowłady kończyn, alergie pokarmowe, ślepotę, głuchotę, obniżoną sprawność zmysłów smaku i powonienia.
Dietetykę można studiowana na uczelniach publicznych i niepublicznych, w trybie stacjonarnym (dziennym) i niestacjonarnym (zaocznym), w systemie studiów I (licencjat) stopnia.
Przedmioty nauczania realizowane na dietetyce (grupa przedmiotów ogólnych):
- chemia,
- biochemia,
- anatomia człowieka,
- fizjologia człowieka,
- żywienie człowieka,
- towaroznawstwo żywności,
- analiza i ocena jakości żywności,
- technologia gastronomiczna,
- higiena i bezpieczeństwo żywności,
- psychologia ogólna,
- socjologia,
- technologia informacyjna,
- ekologia i ochrona przyrody,
- dietetyka,
- dietetyka pediatryczna,
- dietoterapia,
- kliniczny zarys chorób,
- farmakologia i farmakoterapia żywnościowa,
- interakcje leków z żywnością,
- toksykologia żywności,
- diagnostyka laboratoryjna,
- ochrona zdrowia,
- prawo w ochronie zdrowia
Głównymi miejscami zatrudnienia absolwentów mogą być:
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
- poradnie żywieniowe, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego,
- zakłady żywienia zbiorowego,
- zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacje konsumenckie,
- placówki sportowe,
- szkolnictwo,
- instytuty naukowo-badawcze,
- nspekcje zajmujące się kontrolą żywności i żywienia,
- organizacje zajmujące się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka