NUTRIBIOCHEMIA
Absolwent tego kierunku uzyskuje ogólną wiedzę obejmującą: podstawy chemii, sposoby pozyskiwania oraz technologie produkcji żywności, jak również wiedzę związaną z oceną właściwości fizykochemicznych i użytkowych surowców, półproduktów i produktów finalnych, wraz z potencjalnymi kierunkami wykorzystania. Zdobytą wiedzę potrafi wykorzystać do określenia zależności pomiędzy składem chemicznym żywności, technologią jej otrzymywania, przetwarzania i przechowywania, a właściwościami użytkowymi.
Posiadać będziesz znajomość zasad stosowania metod instrumentalnych w laboratoriach analitycznych i będziesz potrafił je wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań z zakresu analityki żywności.
Zdobytą wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne wykorzystasz do oceny zasad i warunków bezpiecznego wytwarzania i przechowywania żywności spełniającej współczesne standardy jakościowe oraz do oceny wpływu przemysłu rolno-spożywczego na środowisko.
Absolwent kierunku nutribiochemia będzie przygotowany do pracy w przemyśle chemicznym, rolno-spożywczym, w laboratoriach chemicznych, zakładach przetwórczych i usługowych zajmujących się otrzymywaniem, przetwarzaniem oraz utylizacją żywności.
Uzyskana wiedza, umiejętności i kompetencje umożliwią ci lepsze dopasowanie się do rynku pracy, jak również będą stanowiły bodziec to zwiększenia własnej przedsiębiorczości, w tym utworzenia własnej firmy operującej na rynku żywności.
Absolwent będzie mógł również rozpocząć pracę w laboratoriach przemysłowych badawczych i badawczo-rozwojowych.