BIOTECHNOLOGIA
Studia na kierunku biotechnologia przygotowują teoretycznie i praktycznie do stosowania technik biotechnologicznych w medycynie, rolnictwie, mikrobiologii ze szczególnym uwzględnieniem metod biologii molekularnej.
Absolwenci kierunku "biotechnologia" będą przygotowani do:
- podejmowania zadań technicznych i organizacyjnych oraz pracy w laboratoriach kontrolnych i diagnostycznych, poprzez praktyczne opanowanie najnowszych metod analizy DNA i immunodetekcji w celu ich wykorzystania w diagnostyce medycznej oraz nowoczesnej hodowli roślin i zwierząt,
- wykonywania podstawowej analityki i prac badawczych,
- do projektowania prostych procesów biotechnologicznych pod kątem ich praktycznego zastosowania w wytwarzaniu związków i produktów o znaczeniu gospodarczym,
- podejmowania samodzielnej działalności gospodarczej z wykorzystaniem istniejącego inkubatora przedsiębiorczości,
- samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych poprzez istniejącą i rozbudowywaną sieć współpracy krajowej i międzynarodowej,
- rozwiązywania problemów w swojej dziedzinie nauki, zbierania i interpretacji danych eksperymentalnych, formułowania wniosków uwzględniających aktualny stan wiedzy i wykorzystując kompetentnie swoje umiejętności praktyczne.
Zanim zdecydujesz się na ten kierunek studiów musisz wiedzieć, że:
- Ze względu na interdyscyplinarność zawodu inżyniera biotechnologii, kandydat do tego zawodu powinien odznaczać się szerokimi horyzontami zainteresowań i myślenia oraz specyficzną giętkością umysłu.
- W trakcie pracy biotechnolog powinien stale pogłębiać swoją wiedzę z wielu dziedzin pokrewnych, np. fizjologii drobnoustrojów, inżynierii genetycznej, materiałoznawstwa, elektroniki, techniki komputerowej, zarządzania i innych.
- Praca badawcza wymaga zdolności do logicznego myślenia, wyobraźni i otwartości i twórczego myślenia.
- Przeciwwskazaniem do podjęcia pracy w zawodzie są niektóre alergie i niektóre choroby skóry
Absolwenci studiów na kierunku biotechnologia mają wiedzę z zakresu chemizmu procesów biotechnologicznych, enzymologii, technologii przemysłów biotechnicznych, mikrobiologii żywności oraz oceny jakości produktów procesów biotechnologicznych. Są przygotowani do podjęcia pracy w różnych gałęziach gospodarki, w których stosuje się techniki biotechnologiczne: w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, paszowym oraz chemii gospodarczej. Absolwent, kończąc studia na kierunku biotechnologia zna techniki in vitro stosowane w hodowli roślin i zwierząt oraz ochronie środowiska (biopreparaty, oczyszczanie biologiczne, biotransformacje). Studia na kierunku biotechnologia przygotowują do pracy w laboratoriach analitycznych-chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych, zwłaszcza w przemyśle fermentacyjnym i produkcji biopreparatów oraz spożywczym, na stanowiskach technologów, a także do pracy w służbach sanitarnych i placówkach badawczych.
Wybrane przedmioty nauczania realizowane na tym kierunku:
- matematyka,
- podstawy genetyki,
- ekonomia,
- chemia ogólna,
- podstawy budowy i rozwoju eucaryota,
- biochemia,
- fizjologia roślin,
- mikrobiologia,
- analiza genetyczna,
- fizjologia zwierząt,
- analiza instrumentalna,
- enzymologia,
- biofizyka,
- kultury in-viro,
- inżynieria genetyczna,
- toksykologia,
- cytogenetyka.
Oto przykładowe specjalności jakie mogą wybrać studenci na tym kierunku:
- biotechnologia środowiskowa,
- biotechnologia molekularna i biochemia techniczna,
- biotechnologia żywności,
- technologia fermentacji i mikrobiologia techniczna,
- biotechnologia medyczna,
- biotechnologia przemysłowa,
- biotechnologia w medycynie weterynaryjnej,
- biotechnologia roślin,
- biotechnologia roślin użytkowych,
- biotechnologia zwierząt,
- biotechnologia drobnoustrojów,
- biotechnologia molekularna,
- molekularne modelowanie komputerowe nowych leków.
Studia oferują gruntowne przygotowanie teoretyczne i praktyczne tak, by absolwenci po ukończeniu studiów mogli łatwo włączyć się w europejski, międzynarodowy rynek pracy w:
- przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, fermentacyjnym, utylizacyjnym, ochronie zdrowia i ochronie środowiska w zakresie prowadzenia i nadzoru procesów biotechnologicznych,
- laboratoriach badawczych, analitycznych i diagnostycznych w szeroko pojętej służbie zdrowia,
- szybko rozwijających się firmach wykorzystujących technologie inżynierii genetycznej do selekcji i modyfikacji mikroorganizmów i komórek organizmów wyższych, oraz stosujących procesy biosyntezy do izolacji i oczyszczania bioproduktów do produkcji, szkoleń, marketingu.
Absolwenci mogą kontynuować kształcenie na studiach podyplomowych i doktoranckich również w ośrodkach zagranicznych.