Kierunki studiów

STUDIA CHEMICZNE › ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA

ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA

ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA

Na studiach poznasz najnowsze trendy we współczesnej analityce w zakresie stosowania poszczególnych procedur i technik analitycznych w praktyce m.in. nowoczesne techniki analityczne, rozwój oraz zastosowanie nowych procedur analitycznych, zagadnienia transportu próbek i obróbki wstępnej próbek środowiskowych, walidacji i kalibracji urządzeń pomiarowych, kontrola procesów on-line, organizacja i praca laboratorium spełniającego wymogi dobrych praktyk laboratoryjnych.

Po ukończeniu studiów możesz pracować w przedsiębiorstwach przemysłu chemicznego, spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, włókienniczego, w laboratoriach małych firm produkcyjnych czy laboratoriach jednostek badawczo-rozwojowych, jak również w laboratoriach analiz sądowych, kryminalistycznych oraz celnych. Ponadto, absolwent jest przygotowany do pracy w jednostkach kontrolno-pomiarowych, laboratoriach urzędów i instytucji zajmujących się kontrolą i badaniem żywności oraz ochroną środowiska (Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska), a także stacjach sanitarno - epidemiologicznych i Państwowej Inspekcji Handlowej.

specjalność: ANALITYKA ŚRODOWISKA
Wybierając tę specjalność poszerzysz wiedzę o ochronę, monitoring i analizę środowiska, analitykę powietrza atmosferycznego, odpadów przemysłowych, środków powierzchniowo-czynnych oraz kąpieli galwanicznych i właściwości powłok.

specjalność: ANALITYKA ŻYWNOŚCI
Wybierając tę specjalność poznasz podstawy technologii żywności, analizę surowców i ocenę produktów przemysłu spożywczego, podstawy analizy
sensorycznej, chemię i mikrobiologię żywności oraz systemy zarządzania jakością żywności.


Kierunek specjalności

specjalność: ANALITYKA ŚRODOWISKA
Wybierając tę specjalność poszerzysz wiedzę o ochronę, monitoring i analizę środowiska, analitykę powietrza atmosferycznego, odpadów przemysłowych, środków powierzchniowo-czynnych oraz kąpieli galwanicznych i właściwości powłok.

specjalność: ANALITYKA ŻYWNOŚCI
Wybierając tę specjalność poznasz podstawy technologii żywności, analizę surowców i ocenę produktów przemysłu spożywczego, podstawy analizy
sensorycznej, chemię i mikrobiologię żywności oraz systemy zarządzania jakością żywności.

Profil absolwenta

Po ukończeniu studiów możesz pracować w przedsiębiorstwach przemysłu chemicznego, spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, włókienniczego, w laboratoriach małych firm produkcyjnych czy laboratoriach jednostek badawczo-rozwojowych, jak również w laboratoriach analiz sądowych, kryminalistycznych oraz celnych. Ponadto, absolwent jest przygotowany do pracy w jednostkach kontrolno-pomiarowych, laboratoriach urzędów i instytucji zajmujących się kontrolą i badaniem żywności oraz ochroną środowiska (Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska), a także stacjach sanitarno - epidemiologicznych i Państwowej Inspekcji Handlowej.

Uczelnie, na których możesz studiować ten kierunek:



Komentarze
Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:



W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES.

OK, rozumiem