TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Technologia żywności i żywienie człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, łączącą wiedzę z zakresu chemii, biologii, techniki czy fizyki.
Zanim zdecydujesz się na ten kierunek studiów, musisz wiedzieć, że:
- Przyszły specjalista z tej dziedziny powinien posiadać zdolności organizacyjne, umiejętności porozumiewania się z ludźmi oraz umiejętność podejmowania trafnych i szybkich decyzji.
- Kierunek dla osób o zainteresowaniach przedmiotami z bloku nauk ścisłych.
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka pozwalają zdobyć wykształcenie z zakresu oceny jakości produktów rolnych, ich przechowywania i przetwarzania w różnych branżach przemysłu spożywczego oraz przekazują wiedzę w zakresie mikrobiologii i biotechnologii żywności, organizacji i zarządzania oraz marketingu, a także żywienia człowieka. Zdobyta wiedza może służyć również do projektowania nowych technologii przyjaznych środowisku, dzięki zdobytej w ramach studiów wiedzy z zakresu ochrony środowiska.
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka przygotowują technologów i analityków przemysłu spożywczego, fermentacyjnego oraz gastronomii i służb sanitarnych, a także placówek badawczych. Absolwenci mogą ubiegać się o tytuł zawodowy inżyniera europejskiego (Eur. Ing.) w międzynarodowej organizacji FEANI.
Organizacja studiów
Technologię żywności i żywienie człowieka można studiować na uczelniach publicznych i niepublicznych, w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym (zaocznym), w systemie studiów I (licencjat, inżynier), II (magisterium) i III (doktorat) stopnia.
Przedmioty nauczania realizowane na technologii żywności i żywienia człowieka:
- matematyka,
- chemia ogólna,
- fizyka z elementami biofizyki
- informatyka
- ekonomia
- chemia żywności
- statystyka matematyczna
- ekologia i ochrona środowiska
- maszynoznawstwo
- biochemia
- mikrobiologia żywności
- metody analizy żywności
- gospodarka wodna i energetyczna
Przedmioty nauczania realizowane na technologii żywności i żywienia człowieka (specjalność technologia żywności):
- analiza i ocena jakości żywności
- biotechnologia żywności
- chłodnictwo żywności
- przetwórstwo mięsa
- przetwórstwo mleka
Kierunek specjalności
Przykładowe specjalności realizowane na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:
- technologia żywności,
- żywienie człowieka,
- biotechnologia żywności,
- zarządzanie jakością żywności,
- dietetyka,
- inżynieria żywności,
- żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności,
- analiza i ocena żywności,
- chemia żywności,
- analityka żywności i środowiska wodnego,
- bioinżynieria żywności i środowiska wodnego,
- technologia i żywienie,
- technologia żywności pochodzenia wodnego,
- żywienie człowieka i dietetyka.
Profil absolwenta
Absolwenci technologii żywności i żywienia człowieka mogą znaleźć zatrudnienie w przedsiębiorstwach,zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowiek, a dokładniej w:
- różnych działach przemysłu spożywczego (mięsny, rybny, drobiarski, mleczarski, owocowo-warzywny, piekarniczy, cukrowniczy, cukierniczy, piwowarski, gastronomiczny)
- chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
- placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
- jednostkach administracji rządowej i samorządowej
- Urzędzie Celnym
- hotelach na stanowiskach menadżerskich
- zakładach żywienia zbiorowego, także na terenie szpitali, sanatoriów, ośrodków turystyczno – wypoczynkowych i innych
- przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
- w dystrybucji i handlu żywnością
- kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym
Możliwości rozwoju
Absolwenci technologii żywności i żywienia człowieka mogą podjąć przykładowo następujące studia podyplomowe
- dietetyka, gastronomia i żywienie
- poradnictwo żywieniowe i dietetyczne