Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X

Zawody


Dietetyk

DIETETYK – ZAWÓD Z PRZYSZŁOŚCIĄ

O konieczności medycznej kontroli właściwego żywienia przekonywali już uczeni starożytności, m.in. - uważany za twórcę medycyny – Hipokrates. Do dziś znane jest jego powiedzenie: "Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem i niech lekarstwo będzie Twoim pokarmem!"

Jak zostać dietetykiem?
Najlepiej wybrać kierunek ‘Dietetyka’. Nauka trwa 3 lata na studiach licencjackich i 2 lata na studiach uzupełniających magisterskich, podczas których studenci uczą się przedmiotów związanych z anatomią i fizjologią człowieka, biochemią ogólną i biochemią żywności, genetyką, parazytologią, toksykologią i bezpieczeństwem żywności, immunologią, prawem i ekonomiką w ochronie zdrowia, zasadami żywienia różnych grup społecznych, leczeniem dietetycznym czy towaroznawstwem. Po zakończeniu studiów 3 letnich uzyskuje się tytuł licencjata, po kolejnych 2 latach studiów uzupełniających magisterskich, tytuł magistra.
Absolwent uzyskuje zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Jest specjalistą w zakresie planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności, profilaktykę i leczenie dietetyczne chorób żywieniowo-zależnych. Zdobywa umiejętność przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia oraz niedożywienia szpitalnego. Ocenia stan odżywienia, sposoby żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów oraz wymogi stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywienia. Poznaje zasady prawidłowego żywienia oraz prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
Absolwent jest przygotowany do prowadzenia badań w dziedzinie żywności i żywienia oraz do kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Zna podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.

Praca dla dietetyka...
Obszary przyszłej działalności zawodowej obejmują pracę w publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia, domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego, szkolnictwie.
Głównymi miejscami zatrudnienia absolwentów mogą być:

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
  • poradnie żywieniowe, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
  • organizacje konsumenckie,
  • placówki sportowe,
  • szkolnictwo,
  • instytuty naukowo-badawcze,
  • inspekcje zajmujące się kontrolą żywności i żywienia,
  • organizacje zajmujące się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka.

Zawód dietetyka nabiera znaczenia. Dietetycy przygotowują wspomagające leczenie programy żywieniowe w szpitalach i ośrodkach zdrowia dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, nerek, układu krążenia, chorych na cukrzycę. Ponadto, trwa moda na zdrowe żywienie i Polacy coraz chętniej korzystają z porad specjalistów, którzy ustawiają im odpowiednią dietę. Z konsultantami żywieniowymi współpracują też osoby aktywne fizycznie i kluby sportowe. Dietetyk, poprzez planowanie diety i koordynowanie programów żywieniowych, pomaga w promocji zdrowia i zapewnia odpowiednie żywienie w czasie leczenia. Może nadzorować działania jednostek dostarczających żywność lub prowadzić badania naukowe.
Spektrum zainteresowań zawodowych obejmuje również:

  • Analizę potrzeb żywieniowych klienta, ograniczenia w przyjmowaniu pokarmów i aktualny stan zdrowia
  • Wprowadzanie planu diety
  • Udzielanie konsultacji i porad w zakresie żywienia i usług gastronomicznych
  • Monitorowanie diet klienta
  • Konsultowanie ze specjalistami ochrony zdrowia potrzeby żywieniowe i diety pacjentów
  • Przekazywanie wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania
  • Uczestniczenie w kształceniu i szkoleniu studentów, specjalistów medycyny i innych specjalistów
  • Uczestnictwo w programach zapobiegającym pojawieniu się chorób
  • Przeprowadzanie badań naukowych związanych z żywieniem

Zarobki dietetyka
W publicznych zakładach wynagrodzenie wynosi średnio ok. 2 tys. zł. Znacznie lepiej przedstawia się sytuacja w przypadku zatrudnienia w prywatnych gabinetach – tam można liczyć na pensję w granicach 6-8 tys. zł, w zależności od liczby pacjentów.

Kształcenie:
Dietetykę możesz studiować m. in. Na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu:

  1. WYDZIAŁ LEKARSKI II - KIERUNEK DIETETYKA
    STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA,
    3 – LETNIE - pobierz ulotkę informacyjną »

    STUDIA DRUGIEGO STOPNIA,
    2 – LETNIE (UZUPEŁNIAJĄCE MAGISTERSKIE) - pobierz ulotkę informacyjną »


  2. Niestacjonarne Studium Podyplomowe Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego
    Proponowany program studiów podyplomowych jest przeznaczony dla osób z wyższym wykształceniem tzn. posiadających dyplom ukończenia jednolitych 5 letnich studiów magisterskich lub studiów II stopnia.. Główne zagadnienia, zawarte w programie kształcenia, obejmują: wartość odżywczą żywności i ocenę żywienia, podstawy biochemii żywienia, ustawodawstwa żywnościowego, żywienie człowieka zdrowego i chorego, a także poradnictwo żywieniowe.
    Ukończenie Podyplomowego Studium z zakresu dietetyki i poradnictwa żywieniowego daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej sformułowanie adekwatnej diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.
    Studium będzie jednocześnie miejscem kształcenia wysoko wykwalifikowanych specjalistów, przygotowanych m.in. do wykładania w szkołach o profilu żywieniowym, zgodnie ze standardami nauczania dla podyplomowych studiów pedagogicznych.

Tekst opracowany przez Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

 

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Ul. Fredry 10
61-701 Poznań
tel. centrala 61 854 60 00
www.ump.edu.pl
info@ump.edu.pl; promocja@ump.edu.pl

Pobierz folder
informacyjny
Uczelni

 

 

Komentarze
Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:



~wkurzona
2015-01-30 22:59:22
masakra co to za pesymiści się wypowiadają, że po tym kierunku nie ma pracy albo.....że jak otworzycie gabinet to nikt nie przyjdzie, w każdej dziedzinie jest dużo specjalistów, ale jeśli jest dobry to się utrzyma. Jak słucham takich wypowiedzi to mnie aż mdli, ludzie zastanówcie się co piszecie ....
~jem
2015-01-04 01:12:18
Zrobiłam podyplomowe w poznaniu na um. Nie polecam. Chaotyczny plan studiów, wystarczy kilka książek przeczytać by dowiedzieć się tego samego
~jojo
2014-09-15 00:43:50
kto dzis sobie pozwoki na dietetyka bardzo malo osob, jest tyle materialow w internecie jak sie odchudzic itd
~aurelka
2014-04-20 15:20:24
no właśnie bo mam problem - chciałabym iść na studia - dietetyka i nie mam pojęcia czy to się opłaca czy jest popyt i czy będę miała po tym jakąś dobrą fuchę w gabinecie jako dietetyk czy to raczej niemożliwe ???? i czy zarabia się więcej niż 2,5 tys. bo mniejsze zarobki mnie nie interesują ;)
~dietka
2014-03-02 12:57:52
Cos Wam powiem. Prawda jest taka, ze pracy na etat dla dietetyka nie ma. Po prostu. Realia sa takie, ze w szpitalach maja jednego dietetyka, i to czasem na pol etatu, dieta w szpitalach to juz wogole jakas abstrakcja... Nigdzie nie chca dietetykow. Owszem, mozna zalozyc wlasna dzialalnosc, no ale nie oszukujmy sie. To sa wielkie koszty, wynajem, oplaty, skladki... aby sie oplacalo, trzeba miec spooooro chetnych. Jesli by polaczyc prace na etacie i gabinet, to tak, ale sana dzialanosc nie wystarczy. Konkurencha jest duza, dietetykiw jest jak mrowkow w duzych miastach. A w malych miescinach, to nawet nie warto rozpoczynac. Studia na uniwerkach mefycznych sa merega ciezkie, do tego masy peaktyk, m.in. w szpitalach, gdzie studenci duetetyki obieraja kartofle, albo szoruja kafelki... w gabinetach dietetyczbych bardzi ciezko znalezc praktuke, bo ludzie nie chca konkurencji. Ot, takue mamy polskie realia. Niestety nue jest tak, jak zapewniaja nas przed studiami: ze praca czeka, przyszlosciowy zawod.. ehe, jasne. Moze na zachodzie, a nie tu. Ale zeby pracowac zagranica, trzeba uznania kwalufikacji, a to juz inna sprawa... dlatego ludzie, zastanowcie sie. U mnie byli tak bezczelni wykladowcy, ze z usmieszkiem pytalu sie, po co to studiujemy, skoro pracy po tym brak...
~Marek 40
2013-06-02 15:02:21
Miałem problemy z nadwagą. Pracuje jako urzędnik, więc mało się ruszałem, dużo jadłem na różnych imprezach, spotkaniach, rautach, otwarciach, zamknięciach, galach, itp. żarcia bardzo dużo. Tylko próbowałem różne wymyślne potrawy i w przeciągu dwóch lat poszło 20 kg do przodu. W tamtym roku wybrałem się do dietetyka, na pierwszą wizytę czekałem miesiąc. Mimo iż dietetyczka przyjmuje od poniedziałku do soboty, od 9.00 do 20.00. Udało się schudłem 15 kg, bez większego wysiłku. Teraz stosuje sobie dietę ułożoną przez dietetyczkę i będę tak się odżywiał przez całe życie. Dodatkowo ruszyłem się z domu i mimo iż teraz jem znacznie więcej niż kiedyś - nie tyje. W tym roku moi koledzy musieli czekać 2 miesiące na pierwsze spotkanie. Ja jeżdżę teraz co 2-3 miesiące na wizyte kontrolną. Za pierwsze spotkanie 150 zł, za wizytę kontrolną 120 zł. A w sumie jestem tam 15 minut i cały czas kolejka. Zastanawiam się, czy nie zrobić sobie z tego podyplomówki. Mam ukończone dwa kierunki (2 mgr) ale z innych dziedzin. A na żywieniu to już teraz się znam. Tyle przeczytałem materiałów, które dostałem od dietetyczki, że pewnie egzaminy bez większych problemów miałbym za sobą. Kasa świetna, choć zarabiam teraz blisko 6000 zł netto, to do zarobku dietetyczki to mi bardzo daleko.
~martusia1985
2013-05-16 11:26:01
witam! mam swój gabinet w gdańsku średnio miesięcznie zarabiam 3 - 4 tysiące miesięcznie. Na prawdę warto zaryzykować i założyć własny gabinet, nawet można dostać dotacje z urzędu pracy na otwarcie takiego gabinetu bez zwrotu pieniędzy oczywiście taki gabinet musi się utrzymać rok. pozdrawiam
~ewa
2013-04-04 12:04:09
Po studiach (dietetyka) założyłam własny gabinet. Nie ma żadnych wymogów prawych w PL do leczenia dietą - nawet spawacz może to robić (bez urazy dla spawaczy)- i tak działają naturhausy, herbalajfy, dobry dietetyk inne ściemniarskie portale i sieciówki. Koszty sprzętu, gabinetu, paliwa, składek, reklamy w pierwszym roku, plus mała ilość klientów (brak renomy, bo niby skąd po 2 miesiącach;-() powoduje, że pierwszy rok jesteś pod kreską. Właśnie mija 2 rok i zarobki wynoszą ok 1800-4500brutto(ile wygenerujecie kosztów wasza sprawa): są miesiące lepsze i gorsze. Ale i tak lepiej niż w szpitalu, stołówce szkolnej - poza kadrą kierowniczą nikogo nie spotkałam kto miał więcej niż 1500netto. Studia na zbijanie fortuny się nie nadają-lepiej zostać spawaczem jak mój mąż, który ma 4500nett. Oczywiście oszuści rozdający gotowe diety i sprzedający suplementy może zarobią więcej ale to nie o to chodzi w dietetyce.
~KAROREAL
2013-02-21 16:20:30
A JA WAM POWIEM TYLE , ŻE W NASZYM KRAJU MŁODZI LUDZIE NIE MAJĄ JAK SIĘ ROZWIJAĆ , I CHODZĄ TAKIE CIELAKI , NASZA SZKOLA ZAMIAST UCZYC TEZ TROCHE PRAKTYKI TO OKLEPUJE TEAORIE , ZZZ - ZAKUJ - ZDAJ - ZAPOMNIJ ! BAAARDZO PRZYDATNE -.-
~mamona
2012-10-10 20:41:15
Pracuję 30 lat na stanowisku dietetyczki w szpitalu i moja pensja wynosi 1300 zł. Żenada.Jak są podwyżki to dla lekarzy i pielęgniarek. Dla pozostałych pracowników nie ma pieniędzy.W tym zawodzie niczego się nie dorobicie.
~nowa
2012-09-25 14:26:11
hej.Mam 14 lat chodzędo 2 gimnazjum i chcęisć za diedetyka.Tylko gdzie póżniej mam sie dostac po gimnzjum i wgl .?
~dietetyk
2012-08-15 15:35:30
Haha, 6-8 tys? Śmieszne. Na każde ogłoszenie pracy jest 100 odpowiedzi chętnych, wykształconych, młodych zdolnych dietetyków. Każdy jest dobry. Nie ma pracy, a w poradniach nie ma klientów. Realia są takie, że można otworzyć własny gabinet do którego niestety nikt nie przyjdzie.
~bierdona
2012-04-27 10:13:34
"ona 2012-04-14 16:07:20 studiuję dietetykę na wrocławskiej akademii medycznej. nie polecam... !" DLACZEGO NIE POLECASZ??? JA CHCE ZLOZYC TZM PAPIERY, ALE MOZE WART SIE ZASTANOWIC.
~meg
2012-04-16 23:44:47
witam. Mam pytanie czym rożni się kierunek promocja zdrowia i żywienie człowieka od dietetyki i czy jeśli skończę licencjat z promocji zdrowia to konieczna jest magisterka z dietetyki? Bardzo proszę o odpowiedź
~ona
2012-04-14 16:07:20
studiuję dietetykę na wrocławskiej akademii medycznej. nie polecam... !
~heh
2012-04-09 09:00:57
Jakim zawodem regulowanym ? Puki co powstała ustawa która skupia zawody "paramedyczne" i tyle... w tym m.in. dietetyka. Właśnie wstukałem w google "kurs dietetyka" i znalazłem kilka dwu dniowych kursów - dietetyk, ukończenie kursu jest potwierdzane zaświadczeniem na druku państwowym Ministerstwa Edukacji Narodowej zgodnie z wymogami dla Placówek Oświatowych. Pozdrawiam.
~xxx
2012-02-08 09:14:02
nie nadajecie się
~xxxxxxxxx
2012-02-03 21:34:46
jakie przedmioty muszę zdawać na maturze aby dostać się na dietetykę?
~ola
2011-11-16 21:25:02
czy żeby otworzyć własną poradnię lub pracować jako dietetyk w danej poradni trzeba mieć magistra czy wystarczy licencjat ??
~dietetyk
2011-10-24 14:31:50
Studiuje na kierunku Dietetyk i z prawie 90 osob moze kilka 5,6 osob uczy sie tego bo chce to robic interesuja sie tym i jest na to zdecydowana. reszta studiuje bo nie dostala sie lekarski farmacje analityka i potem ida tacy do pracy i nie nadaja sie do tego zawodu, zarabiaja marne grosze, bo nie potrafia sie zrealizowac zawodowo. Do DOBRYCH dietetykow trzeba sie umawiac z 2-3 tygodniowym wyprzedzeniem wizyta to koszt 100zl to prosze sobie samemu policzyc zarobki;)